Eksport af ål

 


5/8 1996 Foto: Karsten Sedal.
Når bundgarnene røgtes fanges ål i forskellige størrelser. De midre gulål, egner sig godt til at stege, og hver dag kommer der kunder ned på havnen der vil købe stegeål.

De store blankål sælges til åleopkøberen, der eksporterer dem i røget tilstand.

Hovedparten af den samlede danske ålefangst på 1000 tons eksporteres - fortrinsvis til Nordtyskland og Holland. Tyskerne vil have store ål, mens hollænderne foretrækker de mindre.

Der er også en beskeden eksport til England, nærmere bestemt østlondon, hvor der er der tradition for at spise ål i gele.

21/8 1996 Foto: Karsten Sedal.
Morgensamling i "Kahytten".

Kahytten er brødrene Aufeldts frokoststue oppe på loftet af deres værksted på havnen. Der er tradition for at fiskerne drikker morgenkaffe sammen og snakker om dagens arbejde.

Modsat så meget andet fiskeri hvor fiskerne konkurrerer indbyrdes, og hvor hemmelighedsmageri om gode fiskepladser er en nødvendighed, er bundgarnsfiskeriet i Mosede præget af at man samarbejder. Bundgarnene står alligevel fast.

Det er vind og vejr og i sidste enden ålene der bestemmer i hvilken retning de trækker og i hvilket bundgarn og ruse de ender. Det eneste bundgarnsfiskerne kan kan gøre er at forberede sig godt på efterårets store åletræk. Derfor hjælper man hellere hinanden end konkurrerer. Medvirkende til dette er også at bundgarnsfiskeriet næppe ville kunne overleve på længere sigt, hvis man ikke kunne låne redskaber og hente hjælp hos hinanden.


Greve Museum, Fiskerne i Mosede Havn og Mosedeskolen i Greve, 1996. PageMaster: Alex Jankowski, 8. klasse, Mosedeskolen. januar 05, 1997.


 Til forside fiskeri

Kystarkiv.dk