5/8 1996 Foto: Karsten Sedal.
Når bundgarnene røgtes fanges ål i forskellige størrelser. De
midre gulål, egner sig godt til at stege, og hver dag kommer der
kunder ned på havnen der vil købe stegeål.
De store blankål sælges til åleopkøberen, der eksporterer dem
i røget tilstand.
Hovedparten af den samlede danske ålefangst på 1000 tons
eksporteres - fortrinsvis til Nordtyskland og Holland. Tyskerne
vil have store ål, mens hollænderne foretrækker de mindre.
Der er også en beskeden eksport til England, nærmere bestemt
østlondon, hvor der er der tradition for at spise ål i gele.
21/8 1996 Foto:
Karsten Sedal.
Morgensamling i "Kahytten".
Kahytten er brødrene Aufeldts frokoststue oppe
på loftet af deres værksted på havnen. Der er tradition for at
fiskerne drikker morgenkaffe sammen og snakker om dagens arbejde.
Modsat så meget andet fiskeri hvor fiskerne konkurrerer
indbyrdes, og hvor hemmelighedsmageri om gode fiskepladser er en
nødvendighed, er bundgarnsfiskeriet i Mosede præget af at man
samarbejder. Bundgarnene står alligevel fast.
Det er vind og vejr og i sidste enden ålene der bestemmer i
hvilken retning de trækker og i hvilket bundgarn og ruse de
ender. Det eneste bundgarnsfiskerne kan kan gøre er at forberede
sig godt på efterårets store åletræk. Derfor hjælper man
hellere hinanden end konkurrerer. Medvirkende til dette er også
at bundgarnsfiskeriet næppe ville kunne overleve på længere
sigt, hvis man ikke kunne låne redskaber og hente hjælp hos
hinanden.
Greve Museum, Fiskerne i Mosede Havn og Mosedeskolen i Greve, 1996. PageMaster: Alex Jankowski, 8. klasse, Mosedeskolen. januar 05, 1997.