Fiskeriets udvikling


Et gammelt erhverv
Lov om fiskeri fra 1888
Fiskeriets historie frem til 1880’erne.
Fiskeriet fra 1880’erne og frem til i dag.


Et gammelt erhverv

Fiskeri er et fangsterhverv, ældre end agerdyrkning og husdyrbrug. Fiskerne kan ikke tæmme havet, de kan ikke kontrollere fiskene, og de kan ikke bringe naturen under kultur som bønderne.
De producerer ikke fisk, de fanger dem.

Fra de ældste tider har der været drevet fiskeri langs kyster og indvande. Køkkenmøddinger fra den ældre stenalder vidner om fiskeriets betydning, idet hovedbestanddelen er skaller af bløddyr, særlig østers, som man har samlet på grundt vand. Indholdet i køkkenmøddingerne vidner også om, at man har spist torsk, ål, sild og flynder. I køkkenmøddingerne findes spor af redskaber som lyster og kroge af ben, horn eller flint. Arkæologerne har også fundet rester af pileflettede kuber, næsten lig dem, der er blevet brugt i ålefiskeriet op til begyndelsen af dette århundrede.

Selv om Danmark udviklede sig til et landbrugsland, har fiskeri til alle tider haft betydning for landet. Middelalderens store sildefiskerier i Øresund er blot et eksempel.

Det er dog først i årene efter 1850 at fiskeriet for alvor udvikler sig til et helårserhverv og fuldtidsbeskæftigelse. Medvirkende hertil var bl.a. et stigende befolkningstal, ny teknologi og ophøret af købstædernes handelsmonopol.


Lov om fiskeri fra 1888

Den 5. april 1888 stadfæstede Christian den IX "Lov om Fiskeriet i Danmark". Det danske fiskeri var nu for første gang i rigets historie underkastet en samlet lov. Siden 1870’erne var fiskeriets nationaløkonomiske betydning vokset markant. Der var 10.000 fiskere, og de udgjorde 1/2 % af den danske befolkning.

Den nye lov var opdelt i 4 dele der omfattede saltvandsfiskeri, fiskeri
i Limfjorden, fiskeri i de øvrige fjorde samt ferskvandsfiskeri.

En central person bag lovforslaget var søofficeren Christian Frederik Drechsel (1854-1927). Siden 1883 havde han ledet fiskeriinspektionen i de indre danske farvande, og fra 1887 havde Drechsel været statens fiskerikonsulent. Han havde startet en effektiv indsamling af statistisk materiale om fiskerne, deres fartøjer og fangster. Drechsel havde samtidig fået den unge zoolog C. G. Joh. Petersen (1860-1928) med på havet for at drive hav- og fiskeri-biologiske undersøgelser.

Samarbejdet satte sig mange spor, bl.a. fik de oprettet Dansk Biologisk Station, senere Danmarks Fiskeri og Havundersøgelser.

Et andet resultat af de to mænds arbejde var manuskriptet til bogen "Oversigt over vore Saltvandsfiskerier." Det var i 1888 blevet indleveret til bedømmelse på den Nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling, samme år hvor også Dansk Fiskerimuseum blev stiftet.
Værket blev udgivet i 1890. Det indeholder en detaljeret og instruktiv skildring af forskellige fiskerier og anvendte fiskemetoder. De forskellige illustrationerne hentet fra bogen.

Fiskeriets historie frem til 1880’erne.

Lige siden middelalderens store sildefiskerier var det danske fiskeri sæsonbetonet og tiltrak købmænd og fiskere langvejs fra. Nogen bofast fiskerbefolkning har der næppe været tale om, selv om sildefiskerierne i perioder har haft stor økonomisk betydning.

Fiskeriet var først og fremmest et supplement til jordbruget. For købmænd var fisken en vare, der i saltet eller tørret tilstand kunne fragtes over store afstande. I det 17. og 18. århundrede mistede den danske eksport af fisk en del af sin nationaløkonomiske betydning. Saltet og tørret fisk gik af mode. Smagen skiftede, først i byerne, hvor lokale fiskere i stedet sørgede for forsyninger af fersk fisk. På landet vedblev især saltede sild dog at være en vigtig del af kosten.

I årene efter 1850 udviklede fiskeriet sig gradvis til en fuldtidsbeskæftigelse. Forbedrede transportmuligheder, ikke mindst anlæggelsen af de øst- og vestjyske jernbaner 1862-1875, åbnede nye store markeder for fersk fisk. Det førte til stigende priser og større fortjenester.

Fartøjstyper og redskaber forbedredes. De gamle tunge robåde blev erstattet af sejlbåde. I 1876 kom den første dæksbåd til Skagen, og omtrent samtidig anvendtes for første gang snurrevod til rødspættefiskeri. Dette førte til udviklingen af et søgående fiskeri med støttepunkt i Frederikshavn. Allerede i 1885 var 76 kuttere, alle indrettet til vodfiskeri efter rødspætter, hjemmehørende i Frederikshavn.

I de følgende år spredes kutterfiskeriet til Skagerrak og Nordsøen. Den nye eksporthavn i Esbjerg, der stod færdig i 1870, blev snart et naturligt støttepunkt for fiskeriet i Nordsøen. Også i den sydlige del af Kattegat udvikles i disse år et betydeligt kutterfiskeri fra Grenå og Halsnæs.
På Bornholm sprængte det traditionelle fiskeri sine rammer. I 1875 var de åbne eger alle afløst af dæksbåde og fiskeriet blev nu drevet længere til søs.

Afgørende for fiskeriets udvikling efter 1850 var, at omsætningen af fersk fisk lettes. I Limfjordsegnene afløstes den kørende ålehandel af tyske ålekvaser, der opkøbte fangsten ude på fjorden.

Udførslen af fersk fisk vokser jævnt og Tyskland er hovedaftager. I de første år var Hamburg modtager og fordeler af den danske fisk, men efterhånden får danske fiskehandlere direkte forbindelse med andre store markeder i Nordtyskland.

I 1870’erne begyndte forsøg med fiskeudførsel til England, først over Frederikshavn og senere via Esbjerg, der blev centrum for fiske-udførslen mod vest. Optimismen var stor, for i 1866 havde den engelske biolog Thomas Henry Huxley hævdet, at det i realiteten var umuligt at opfiske verdens fiskebestand. En indlysende tanke når man vidste at blot en enkelt torsk lagde millioner af æg. Hans synspunkt passede også fint i tidens liberalistiske ånd og fik bred anerkendelse.

Fiskerierhvervet skulle ikke hindres af snærende bånd.

Da Danmark fik sin første fiskerilov i 1888 var der dog indbygget et forbud mod fiskeri med trawl. Begrundelsen var ikke så meget biologisk betinget, men snarere socialt. Man var bange for at effektive trawlfiskere ville udkonkurrere de mange husmandsfiskere og dermed skabe et stort proletariat, der ville ligge fattigforsorgen til last.


Fiskeriet fra 1880’erne og frem til i dag.

Det forbud mod fiskeri med trawl, der var en del af den første fiskerilov fra 1888, blev senere ophævet og fiskerierhvervet oplevede en konstant stigende vækst gennem en lang årrække. Hver gang en fiskeplads eller en bestand var for hårdt udnyttet fandt man blot nye fiskepladser der kunne udnyttes med ny teknologi og grej.

Det danske fiskeri var et progressivt, fleksibelt og vækstorienteret erhverv. Omkring 1950 svigtede fiskeriet i Nordsøen, i stedet kastede fiskerne sig over en hidtil uudnyttet sildestamme der blev fanget og forarbejdet til fiskemel. Industrifiskeriet blomstrede indtil i midten af 1970’erne hvor vigende priser og manglen på mulighed for at udvide konsumfiskeriet gav det vækstorienterede fiskerierhverv det endelige knæk.

Fiskeriets krise udløste en politisk bekymring der resulterede i indførelse af kvoteordninger. Fiskerne var nu hindret i at søge deres traditionelle udvej på en krise ved at fiske sig ud af krisen ved større og anderledes fangster. Siden er det konstant gået tilbage for fiskeriet. Antallet af fiskere og fartøjer er reduceret bl.a. gennem konkurser og ophørsstøtte til ophugning af fiskefartøjer.

Antallet af erhvervsfiskere var i 1993 ca. 6000, dvs. 1,2 promille af befolkningen. Indtjeningen fra fiskeri og fiskeindustri udgør i dag en halv procent af bruttonationalproduktet.

Også bundgarnsfiskeriet efter ål er gået tilbage. Indtil 1970’erne lå de årlige fangster af blankål på omkring 5000 tons. I dag udgør den samlede officielle fangst lidt over 1000 tons. I samme periode er også antallet af bundgarnsvirksomheder gået tilbage.



Greve Museum, Fiskerne i Mosede Havn og Mosedeskolen i Greve, 1996. PageMaster: Alex Jankowski, 8. klasse, Mosedeskolen. januar 05, 1997.


 Til forside fiskeri

Kystarkiv.dk