Havnebyggere

Igangsættere af havnebyggeriet

Indtil 1929 lå fiskernes bundgarnsjoller og rambukke for svaj langs hele kysten med alle deraf følgende ulemper, og det var derfor et naturligt ønske for fiskerne at få en havn.

Fisker Simon Pedersen, Mosede Strand, Fisker Hans Rasmussen, Karlslunde Strand og fisker Jørgen Olsen, Brøndbyvester Strand, samt vognmand Jens P. Petersen, Vigerslev Allé , Valby, fandt sammen for at få bygget en havn.
Jens P. Petersen, også kaldet "Bil-Peter" tog også initiativ til oprettelsen af rutebilkørslen langs Køge Bugt, udflugtssejladsen fra København til Tryllevælde, bygningen af Klintekrogen og etableringen af Hundested-Grenå færgeruten.

Blandt interesserede fiskere og andre foretoges en indsamling, således at fiskerne selv kunne starte med ca. 30.000 kr. som begyndelseskapital. Havnen kom til at koste omkring 80.000 kr. Ingeniørarbejdet blev foretaget af ingeniør Jacob Sørensen, København, og entreprenørfirmaet Nilsen & Storm, Køge, stod for arbejdet, som resulterede i en ø-havn med en 105 meter lang broforbindelse til land.

Fra 1929 til 1969 var Mosede havn en øhavn,
forbundet med land via en smal træbro.



Til drift af Mosede Fiskerihavn blev oprettet et interessentskab. I bestyrelsen indtrådte - foruden de ovennævnte igangsættere - repræsentanter for Roskilde Amtsråd, gårdejer Martin Jensen, Kildebrønde, Kildebrønde Kommune valgte gårdejer Arne Nielsen, Greve Mark og Karlslunde Kommune gårdejer Hans P. Andersen, Karlstrup.
Den 5.10 1929 blev Simon Pedersen valgt som formand for bestyrelsen og havnen blev indviet med æresport ved havnebroen.


Fra havneindvielsen i 1929

Røgtejollerne blev forsynet med motor. Det gav fiskerne større aktionsradius og motorerne leverede kraft til ramslag og pæleoptrækkere, så der kunne sættes bundgarn på dybere vand.

For at forrente investeringerne måtte der fanges flere ål, og efterhånden mistede jordbruget sin betydning, enkelte fiskere supplerede dog ved at drive teltpladser.

For bundgarnsfiskerne kom arbejdet snart til at bestå af en lang vinter og forsommer. En periode hvor man forberedte efterårets fiskeri efter blankål, og hvor de skrøbelige bundgarn af bomuld blev bødet, repareret og tjæret.

Arbejdet foregik i garnværksteder, der lå forskellige steder, hvor fiskerne kunne leje et areal eller havde haft stejleplads før havnen blev bygget. På havnen var der pladsmangel og trangt.
Først i 1969 blev havnen udvidet. Det gav mere rum til fiskernes arbejde og lystsejlerne kunne nu endelig få bådpladser i Mosede Havn.

 

 

Strandgreven

På dette foto ses "Strandgreven" udflugtsbåden der blev drevet af "Bil-Peter" og som i 1920’erne på sin rute fra København til Tryllevælde i Solrød med sommergæster, lagde til i Mosede Havn.

Trængsel i Mosede havn ca. 1930.
En kutter er trukket op på slæbestedet, for at blive malet. På kajen ses en stabel afbarkede bundgarnspæle klare til at blive rammet ned i havbunden. Billedet er taget før 1932, hvor firmaerne H. Jessen og Lemvigh Müller opførte pakhuse på havnen.

 

Bundgarnspæle opmagasineret på begge sider af havnebroen.


I takt med at bundgarnsfiskeriet udvidedes i 1940'erne og 50'erne blev pladsen trang i den gamle havn. Fiskerne havde derfor stejlepladser forskellige steder inde i landet, og udenfor sæsonen skulle der også findes plads til flere tusinde bundgarnspæle. Bag havnen, på begge sider af havnebroen, blev der lavet bukke ude i vandet. Her opbevarede man de tunge og uhåndterlige bundgarnspæle.



Greve Museum, Fiskerne i Mosede Havn og Mosedeskolen i Greve, 1996. PageMaster: Alex Jankowski, 8. klasse, Mosedeskolen. januar 05, 1997.


 Til forside fiskeri

Kystarkiv.dk